Kolmapäeval, 13.
oktoobril tähistasid väiksed kuristiklased traditsioonilist leivapäeva.
Seekordse leivapäeva fookus oli kodus küpsetatud leival. Meie suureks rõõmuks
olid väga paljud vanemad kodudes võtnud ette leivateo, et lapsed klassis
saaksid maitsta ehtsat koduleiba. Ja kui uskumatult põnevad ja erinevad olid
kõik need leivad: erinevad seemneleivad, leib küüslauguga, juuretiseleib,
pärmiga kergitatud leib, rukkileib köömnetega, puuviljaleib, banaanileib,
karask. Ka ei puudunud laualt erinevate rahvuste leivad: ungari hapendatud
nisuleib, pakistani rahvusköögi lameleib chapati, türgi maisileib.
Lapsed tutvustasid oma leibu ja kõik said degusteerida. Koduleibade retseptid
kogusime kokku ning nendest teeme ühise retseptiraamatu. Igas klassis
tehti lisaks erinevaid leivaga seotud tegevusi: vooliti plastiliinist leiba,
mõistatati mõistatusi, lahendati ristsõna, otsiti koolimajast leivaga seotud
piltmõistatusi, vaadati filmi, mängiti lauamängu, tutvustati oma pere lemmik poeleiba jne.
Niisuguse teemapäeva idee oli ühest
küljest tutvustada eesti kultuuripärandit, keelt, eestlaste kuulumist
soome-ugri rahvaste perre. Ent teisalt oleme ka osa globaliseeruvast maailmast
ning meie kõrval elavate teiste rahvaste traditsioonide tutvustamine rikastab
meid kõiki.
Kommentaarid
Postita kommentaar