Otse põhisisu juurde

Toimus Kuristiku roheliste koosolek

 Toome siinkohal ära koosoleku protokolli:

Rohelise Kooli koosoleku protokoll

 

 

 

 

17. november 2021, nr. 2

Tallinn

 

Algus 14.00, lõpp 14.50

Juhatas: Karmen Kisel

Protokollis: Külli Ratassepp

Võtsid osa: Milena beloussova 8b, Krislin tatter 8b, Alvina Avetyan 6d, Piret Sepp 6d, Maria Slivin 4a, Elisabeth Vilbiks 4a, Heidi-Liis Laupa 5a, Helene Tali 5a, Angelika Kibena 6d, Selina Tsiunchik 6b, Elisabeth Tiks 6b, Liseteli Andrejev 6b, Keili Aruvee 4c, Melissa Aselmaa 4c, Elizabeth Treiberk 4c, Brita Bondartšuk 4b, Jasmine Gurevitš 4b, Eliise Einama 7a, Teele Pallas 7a, Sofie Vilberg 5a, Victoria K. S. Prunn 5c, Sandra Aint 5c, Kristiina Smirnov 7b, Kevin Ramjalg 3c, Oliver Tammis 3c

Päevakord:

1.      Aasta keskkonnaauhindade jagamisest, TKG nominatsioon

2.      Keskkonnaküsitluse läbi viimisest 3.- 12. klassis ja õpetajate hulgas

3.      Keskkonnaanalüüsi kokkuvõte

4.      Meie klasside keskkonnategudest – mis toimunud, mis veel tulekul

5.      Tervisenõukogu koosolekul räägitust

6.      Töörühma ettepanekud ja mõtted

1. Aasta keskkonnaauhindade jagamisest

KUULATI:

K. Kisel rääkis, et Kuristiku Gümnaasium pälvis kõrge tunnustuse, kui kool nomineeriti keskkonnaauhindade jagamisel aasta keskkonnateadlikuks kooliks ja jõudsime 170 haridusasutuse hulgas, kes on Eestis Rohelise kooliga liitunud, parima kolme hulka. Koosolekul vaadati ühiselt teleülekande salvestusest pidulikku hetke, kui TKG nominatsiooni sai. Ülekanne on järele vaadatav ETV lehel lingi all: https://etv.err.ee/1608378047/aasta-keskkonnaauhinnad. Tunnustuse pälvinud ja enim silma paistnud haridusasutustest on juttu alates ülekande 12. minutist. Kisel rääkis ka, et sel korral meid võitjaks ei valitud, seega on tegutsemis- ja arenguruumi, aga meid on märgatud ja tunnustatud 

2. Keskkonnaküsitluse läbi viimisest 2.- 12. klassis ja õpetajate hulgas

KUULATI:

Kisel andis ülevaate keskkonnaküsitluse läbi viimisest. Seekord viidi küsitlus läbi 15.09 – 8.10. 2021 klasside kaupa, iga teemat käsitleti erineva vanuseastme klassides. Küsitlused olid MS Formsis (seega veebipõhised), õpilased said vastata nutitelefoni, tahvelarvuti või arvuti abil. Küsimuste arv erines teemast lähtuvalt, keskmiselt oli küsitlustes 13-15 küsimust. Töötajatele koostati samuti keskkonnaküsitlus veebis, mille link saadeti kõigi töötajate meilile. Õpetajad vastasid igast valdkonnast valitud 2-3 olulisemale küsimusele, küsitlus sisaldas 21 küsimust. Küsimustikes olid enamus küsimusi sõnastatud nii, et neile saaks vastata eitavalt või jaatavalt, aga oli ka ette antud vastusevariantidega küsimusi.  Küsitluses osales suur osa 3.-12. klassi õpilastest, arvuliselt kokku 656 õpilast, s.o 68% terve kooli õpilastest. Personalile suunatud küsitlusele vastas 62 (2020 - 46) inimest (74% õpetajatest). Teeb rõõmu, et õpetajad olid oluliselt aktiivsemad vastajad kui eelmisel aastal.

3. Keskkonnaanalüüsi kokkuvõte

KUULATI:

Karmen Kisel rääkis, et keskkonnaküsitluste põhjal koostati sarnaselt eelmistele aastatele keskkonnaanalüüs ja andis ülevaate olulisematest muudatustest võrreldes eelneva õppeaastaga. Kisel tõi kõigist keskkonnaanalüüsi teemades välja olulisemad tähelepanekud ja palus Rohelise kooli töörühma liikmetel omakorda mõelda, millised on parendusvõimalused nt vähenenud teadlikkuse osas, mis puudutab globaalstele probleemidele keskendunud ürituste korraldamist koolis või õpilaste teadlikkust oma õigustest ÜRO laste õiguste konventsioonile tuginedes. Rõõm oli tõdeda, et tõusnud on teadlikkus jäätmete sorteerimise osas ja meie koolipere käitumistendentsid viitavad ka säästlikuma tarbimise juurdumisele. Heameelt teeb ka varasemast märgatavalt sagedamini toimuv õuesõpe. Suur muudatus on ka õpilaste rahulolu sellega, et nad saavad nüüd oma toiduportsu suurust sööklas ise reguleerida, samas ka koosolekul viibinud kritiseerisid koolipuhveti menüüvalikut.

4. Meie klasside keskkonnategudest – mis toimunud, mis veel tulekul

KUULATI:
K. Kisel näitas koosolekul osalejatele Excel tabelit, kuhu on kirjutatud meie kõigi klasside keskkonnateod. Kisel rääkis huvitavamatest tegudest, mis juba tehtud, peatudes pikemalt puude istutamiseks annetuste tegemisel, veredoonoriks käimisel, aga ka koristustalgute temaatikal. Kisel kiitis viimase keskkonnateo tegijat 6c klassi, kes said eile oma klassis valmis eraldi uhkelt disainitud ja ka märgistatud pandipakendi kogumise kasti ja loodavad, et lisaks nende klassile viivad oma pandipakendid sinna kasti ka teised õpilased, kes antud klassiruumis tunnid käivad.

Kisel rõhutas, et oma klassi keskkonnategu tuleks kindlasti dokumenteerida ja saata peale selle toimumist väike jutuke kokkuvõttega tehtust, lisaks kindlasti pilt. Kisel tutvustas ka võimalust, kuidas meie RK blogist kõigist keskkonnategudest lugeda saab.

OTSUSTATI:

3.1 Klassijuhatajad saadavad kokkuvõtted enda klassi tehtud keskkonnateost (hea, kui oleks õpilase kirjutatud), võimalusel ka mõne illustreeriva foto

3.2 Jutukesed ja fotod lisatakse meie Rohelise kooli blogisse

5. Tervisenõukogu koosolekul räägitust

KUULATI:

Kisel tegi lühikokkuvõtte ka tervisenõukogu koosolekul räägitud teemadest, mis haakuvad Rohelise kooli põhimõtetega – puhveti menüü tervislikkus, õpilaste kätehügieen, lisaks pimedal ajal helkurite kandmise vajadus.

6. Töörühma ettepanekud ja mõtted

KUULATI:

Karmen Kisel kutsus koosolekul osalejaid üles diskussioonile ja esitama oma mõtteid keskkonnahoiule suunatud tegevuste korraldamiseks koolis. Õpilastelt tulid järgmised mõtted ja ettepanekud:

-          Vanemad klassid sooviksid ka võibolla õppeaeda oma peenrakasti, kas seda on lubatud rajada? Kisel vastas, et loomulikult saab soovi korral õppeaeda laiendada, aga õpilastel lasub siis ka vastutus oma kasti hooldamise ja kastmise eest.

-          Rohkem kontrolltöid arvutis, et paberikulu oleks väiksem. Kisel kutsus koosolekul viibijaid üles paberi efektiivsele kasutamisele – enne ära viskamist kasuta ära paberi mõlemad pooled, õpetajatel paluda teha kahepoolseid koopiaid.

-          Õpilased tundsid huvi lumelinna ehitamise vastu. Kui ilm on sel talvel sobiv, siis teeme ära ja pakume ka vanematele klassidele osalemise võimalust.

-          Korraldada heategevuslik jõululaat, kus ka vanemad õpilased saks oma küpsetisi või meisterdusi müüa. Ratasseppa vastas, et laat on plaanis ja muidugi saame kaaluda ka vanematele õpilastele müügivõimaluse pakkumist, kasvõi erineval päeval vmt. Mingi osa tulust annetab iga müüja heategevuseks.

-          Klasside kaunistamisel jõuludeks võiks jälgida säästva tarbimise põhimõtet, st võimalusel kasutada vanu kalendreid, pappkarpe meisterdamiseks või tuua jõulueheteks kodust vanemaid dekoratsioone, mis seal kasutust ei leia, et ei peaks klassi uusi ostma.

-          Õpilased on tähele pannud, et sööklas on nõud vahel mustad.

-          Tuli tähelepanek, et vanematele õpilastele on liiga vähe liikumisvahetunde. Koosolekul viibinud mängujuht aga nentis, et pandeemiast tingituna ei saa hetkel paljudele klassidele korraga tantsuvahetunde teha ja kui teha ainult vanemale astmele, siis olevat kogemus näidanud, et sinna ei tule väga osalejaid. Olukorra paranedes saab teha tantsuvahetundi suuremale kambale korraga nt 4.-9. klass, siis kui rahvast aulas rohkem, tullakse ka meelsamini tantsima.

 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

9.b tüdrukud käisid Toidupangas vabatahtlikuks

9.b klassi tüdrukud käisid koos klassijuhataja Valentina Tsirihhovaga Toidupangas vabatahtlikuna abiks, et abivajajatele toidupakke valmistada. See oli nende klassi keskkonnategu. Klass võeti vastu rõõmuga ja seletati neile, mida tuleb pakkidesse panna. Enne pakkimist said loomulikult kõik tüdrukud endale uhked Toidupanga põlled. Pakkimise alal jaotati tüdrukud kahte gruppi. Ka klassijuhataja töötas koos tüdrukutega usinasti. Juba tunni ajaga suutis esimene grupp tüdrukuid nii palju pakke teha, nii et majonees sai otsa. Tehti paus, käidi vett joomas ja karastati ennast Toidupanga poolt vabatahtlikele mõeldud joogivalikuga. Pakke kogunes nii palju, et vahepeal oli vaja ruumi juurde teha. Lõpuks kui ruumi oli juurde tehtud, jätkasid tüdrukud tööd. Vahepeal pidi jälle kottidele ruumi juurde tegema, aga sellegipoolest suutsid 9.b tüdrukud oma töö pool tundi varem ära teha. Tüdrukud said raske tööga lihtsasti hakkama ja see käik tekitas mitmeski huvi seal edaspidigi käia. Vabatahtlik abista

Meie kooli õpilane vabatahtlikuna Maailmakoristuspäeva videoülekande meeskonnas New Yorgis

2023. aasta maailmakoristuspäeval käis koristamas 19,1 miljonit inimest üle kogu maailma. 16. septembril kell kell 16 Eesti aja järgi alustati New Yorgi Eesti Maja juhtimiskeskuses videoülekannet maailmakoristuspäevast üle maailma. Otseülekandes näidati nii eelsalvestatud intervjuusid enam kui 140 riigi vabatahtlike meeskondadega kui tehti ka otselülitusi erinevatest tegevuspaikadest. Ülekannet juhtis ajakirjanik Colm Flynn. Meie 12.a klassi õpilane Sebastian Sepp osales vabatahtlikuna maailmakoristuspäeva videoülekande loomisel New Yorgi Eesti Majas. Tema ülesanne oli olla kaamera taga ning muuhulgas käis ta ka filmimas intervjuusid kohalike inimestega New Yorgi tänavatel. Ülekanne on järelvaadatav siin: https://www.youtube.com/live/KW8nt-I8HqY?si=PU39Rik8DV-gYIpw Sebastian tutvustas oma kogemusi ka kooliperele Rohelise kooli koosolekul 20. novembril.

Toimus Kuristiku heategevuslik jõululaat

12. detsembril toimus traditsiooniline Kuristiku heategevuslik jõululaat, kus kaubeldi omavalmistatud küpsetiste, maiustuste, käsitöö, ehete, jõulukaunistuste, piparkookidega. Laada korraldajateks olid 2.-4. klasside õpilased koos klassijuhatajate ja vanematega. Kaubavalik oli väga lai ning elav kauplemine toimus kõigil vahetundidel. Iga müüja annetas 50% oma tulust. Sellel aastal läheb meie ühine annetus, 570 eurot, Tallinna Lastehaigla Toetusfondile. Suur tänu kõigile õpilastele, õpetajatele ja vanematele, tänu kellele meie jõululaat taas toredasti teoks sai!